Jom Cuti-Cuti Malaysia~

Assalamualaikum…

Yup..seperti yang dijanjikan entri kali ini nak bawa pembaca ke destinasi-destinasi menarik yang ada di Mersing. Kalau korang tak tahu waktu-waktu cuti ni nak ke mana maka ini adalah salah satu cadangan untuk korang pergi bercuti tak kiralah sama ada dengan keluarga ataupun dengan kawan-kawan. Daerah Mersing dikenali sebagai daerah pelancongan kerana ianya kaya dengan gugusan pulau yang cantik-cantik dan kawasan peranginan yang mententeramkan jiwa si pengunjungnya huhu..cewah. Tapi nak diingatkan jugak Mersing bukanlah tempat untuk orang yang giler membeli belah ataupun  mengimpikan tempat-tempat yang mewah ada di sini kerana ia hanyalah sebuah pekan kecil yang masih terpelihara alam sekitarnya. Tempat ini hanya bersesuaian untuk korang yang nak tenangkan fikiran dari kesibukan kota dengan datang kesini untuk menghirup udara segar sambil menghabiskan masa dengan melakukan aktiviti-aktiviti yang menyeronokkan.

Antara pulau yang terdapat di sini seperti Pulau Tioman, Pulau Rawa, Pulau Besar, Pulau Tinggi, Pulau Pemanggil, Pulau Aur dan banyak lagi pulau-pulau yang lain (penat kalau nak cerita semua hehehe…). hurm, mesti korang pelik kenapa pulau Tioman tersenarai sekali padahal seantero dunia dah tahu pulau Tioman terletaknya di negeri Pahang. Meh sini kita cerita sikit..sebenarnya kalau nak diikutkan jarak antara jeti Mersing dengan Pulau Tioman sangat dekat jika di bandingkan jarak antara jeti Tanjung Gemok (Pahang). Jadi kalau korang nak  lebih cepat sampai maka memang disarankan untuk menaiki bot dari jeti Mersing untuk ke pulau tersebut.  Okey, kalau korang nak tahu pulau-pulau di sini dijaga dengan baik oleh Jabatan Taman Laut Malaysia. Jadi airnya memang jernih dan cantik huhu…sejuk mata memandang. Macam-macam aktiviti boleh dilakukan disini   tetapi awas ada juga kawasan yang dilarang untuk korang mandi taw..ianya bagi menjaga hidupan laut yang ada diperairan tersebut.

 

 

rawa_island_map02Peta Pulau-pulau di Mersing

Selain pulau-pulau tersebut disini jugak terdapat tempat-tempat peranginan yang menarik seperti Pantai Tanjung Leman, Pantai Teluk Buih, Pantai Air Papan, Pantai Pasir Lanun serta Pantai Penyabung merupakan antara tarikan yang membawa pelancong tidak kira dari dalam mahupun luar negara untuk datang ke sini. Selain itu, Taman Negara Endau-Rompin juga merupakan antara daya tarikan bagi mereka yang gemar dengan aktiviti yang lasak. Hah jangan tak tahu ia juga merupakan hutan hujan tropika yang tertua di dunia dan usianya lebih dari 1 juta tahun. Air terjun di Taman Negara Endau-Rompin ini juga sangat cantik tapi untuk sampai ke situ harus meredah pelbagai cabaran sedikit larh yerr. okey saya akan tinggalkan anda dengan beberapa keping gambar yang menarik mengenai tempat-tempat percutian ini.

Jumpa lagi (^_^)

6

Pemandangan Pulau Besar

pulau-rawa

Pasir yang Memutih di Pulau Rawa

Tioman-Beach-Main

Pulau Tioman

images_r_papan-tanda

Taman Negara Endau-Rompin

johor_mersing2

Pantai Air Papan

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s